שישים שנה להחלטת כ"ט בנובמבר 1947
עורכת: רות גביזון
ב-29 בנובמבר 1947 התקבלה בעצרת הכללית של האו"ם החלטה 181 הקוראת להקים בארץ ישראל שתי מדינות זו לצד זו: מדינה יהודית ומדינה ערבית. היה זה בעקבות המלצת דו"ח אונסקו"פ - הוועדה המיוחדת לענייני פלשתינה - ובתום מאבק ממושך. גם כיום, יותר משישים שנה אחר כך, אסור להקל ראש בחשיבותו של אירוע היסטורי זה, אשר הדיון הציבורי סביבו החל שלושים שנה לפני התרחשותו והדיו נשמעי בבירור עד היום. לאחר שנודעו תוצאות ההצבעה, יצאו היהודים- שלחמו להשגת ההחלטה - לרקד ברחובות. הערבים - שהתנגדו לה נחרצות - יצאו למלחמה במטרה לסכלה.
הספר "שישים שנה להחלטת כ"ט בנובמבר 1947 - החלטת החלוקה והמחלוקת סביבה" בוחן את החלטת החלוקה ועומד על הרקע לה, על עמדות הצדדים והמחלוקות הפנימיות ביניהם ועל הרלוונטיות של כל אלה למציאות העכשווית של מדינת ישראל.
הספר הוא ברובו פרי כינוס שערך מרכז מציל"ה למחשבה ציונית, יהודית, ליברלית והומניסטית בנובמבר 2007, במלאות שישים שנה להחלטת החלוקה.
חלקו הראשון מתבסס ברובו על ההרצאות שנישאו בכינוס. בחלקו השני מובאים מקורות - דוגמת נאומים ותעודות - העוסקים בהחלטת החלוקה, ברקע לה ובעמדות הצדדים בעניינה. מקורות אותנטיים אלה מעמיקים את היכרותנו עם העובדות ההיסטוריות ושופכים אור על מורכבות הדיון המוסרי והפוליטי בתכנית החלוקה.
הספר מזמין את הקורא לחוות את הרגעים הדרמטיים ההם דרך הטקסטים המכוננים והמרכזיים שלהם. הוא ממחיש כיצד עד עצם היום הזה העמדות והגישות ההן תקפות גם למציאות המורכבת של ישראל ושכנותיה כיום. הוא מזכיר לקורא על מה נסבה המחלוקת ומאפשר לו להבין טוב יותר את המציאות כיום.
להזמנות לחצו כאן
להורדת קובץ של הספר במלואו לחצו כאן